Orice mic ajutor este binevenit în lupta cu depresia și anxietatea. Iar în ceea ce privește alimentația, oamenii de știință vin cu argumente. Nu există o dietă anume care să vindece sau să ne scape de aceste probleme, însă există alimente care induc o stare de spirit bună și care introduse în masa zilnică, pot avea efecte uluitor de bune pe termen lung, spune nutriționistul preferat chiar de unele vedete de la Hollywood, Gianluca Mech.
“O dietă echilibrată ne furnizează toţi nutrienţii necesari pentru buna funcţionare a organismului, dar nu mulţi oameni ştiu să îşi construiască alimentaţia care să le ofere nutrienţii necesari pentru a combate chiar şi stările de depresie.”, explică celebrul specialist pentru portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.
”Respectarea regulilor unei diete echilibrate poate contribui la îmbunătăţirea simptomelor depresive, deoarece aceste reguli au scopul de a oferi organismului mai multă energie şi nutrienţi specifici pentru buna funcţionare a creierului, de a ne hrăni cu alimente care stabilizează nivelul zahărului din sânge şi care stimulează neurotransmiţătorii creierului, precum serotonina. Este important ca alimentaţia unui om să conţină un aport corect de săruri minerale şi vitamine”, sunt argumentele lui Gianluca Mech.
Iar nutriționistul italian ne indică și o listă lărgită a alimentelor care ne pot îmbunătăţi starea de spirit, toate având în comun un aminoacid esenţial: triptofanul.
Citește și: Sindromul bradului de Crăciun: BOALA CIUDATĂ care afectează din ce în ce mai mulți oameni
Lista alimentelor bogate în triptofan
Ce este triptofanul? Un aminoacid esenţial care nu este sintetizat de corpul uman şi din acest motiv este necesară integrarea acestuia în dietă. Principalele particularităţi ale triptofanului sunt inducerea somnului şi puterea antidepresivă şi anxiolitică, capacitatea de a reduce senzaţia de foame şi este folosit de psihiatri pentru a trata comportamentul agresiv, susține Gianluca Mech. Nu e de glumit cu deficitul de triptofan: produce diverse probleme precum apatie, insomnie, leziuni ale pielii, creşterea în greutate şi depresie.
“Există diverse alimente bogate în triptofan care, dacă sunt consumate în mod regulat, pot ajuta la creşterea bunăstării organismului. Principale sunt produsele lactate şi brânzeturile de toate tipurile. Ouăle, crustaceele şi peştele sunt, de asemenea, alimente excelente, bogate în triptofan. Este important de ştiut că proteinele, chiar dacă sunt bogate în triptofan, încetinesc sinteza serotoninei”, explică nutriţionistul, pentru site-ul csid.ro.
“Iubitorii de soia este bine să ştie că acest aliment special este printre cele mai bogate în triptofan. La fel seminţele şi laptele de soia, precum şi tofu. Leguminoasele şi cerealele integrale nu pot lipsi din dieta celor care doresc să crească procentul de triptofan din corpul lor, în special, năutul, fasolea şi lintea. De asemenea, este util să mâncaţi ovăz, grâu şi orez brun. Fructele uscate sunt şi ele recomandate, mai ales când vine vorba de alune, alune şi migdale”, mai spune italianul ale cărui recomandări nu se opresc aici.
“Fructele şi legumele sunt, de asemenea, bogate în triptofan. Mango, curmalele şi bananele sunt printre cele mai potrivite alimente pentru a-l suplimenta. Toate legumele sunt indicate, precum şi cacaoa, atât sub formă de pudră, cât şi sub formă de ciocolată”, încheie nutriţionistul Gianluca Mech.